Om oss

Vår historia

Välkommen till ett stycke kulturhistoria. Vasagatan i centrala Göteborg är idag ett av Göteborgs mest exklusiva stadsdelar. Annat var det på 1870-talet när området som låg utanför vallgraven var rena rama landsbygden för de stadsboende göteborgarna.

Huset på Vasagatan 9 där vi bedriver vår verksamhet i uppfördes 1886–87 av grosshandlare August Theodor Carlsson. Han var en man med mycket inflytande i Göteborg och gjorde sig en förmögenhet på att frakta koks och kol.

Förutom att han var grosshandlare i kol och koks, var han även redare och satt i stadsfullmäktige. Hans engagemang i olika sammanhang medförde att han erhöll flera utmärkelser såsom Kungliga Vasa Orden, Nordstjärneorden och Carl XIII:s orden.

Vid den här tiden bodde August Theodor Carlsson lite trångt i en elvarummaren innanför vallgraven tillsammans med hustrun Hilma Carlsson och köpte därför två tomter på Vasagatan. På ena tomten byggde han vårt hus, den andra sålde han till S.A. Hedlund med förbehållet att den inte fick byggas högre är grosshandlare Carlssons. Det huset är idag det så kallade Tomtehuset.

Vasastans Palats

Vårt hus är byggt i tegel och är på utsidan mycket vackert utsmyckat med joniska kapitäler på var sin sida om fönstren. Skaften på kolonnerna är dekorerade med figurer som betraktar besökaren från ovan när man inträder genom den utsirade porten.

Idag är en huset till delar ombyggt men på den tiden hade huset värmeledningar för vattenburen centralvärme men också kakelugnar och öppna spisar i flera av rummen men togs bort i samband med en ombyggnad under 1930-talet. Där fanns också rökrum, kassavalv, vinkällare, vanlig källare och hushållskällare, ett brygghus, mangel- och strykrum samt rum för betjänter.

Andra våningen innehöll en köksavdelning och flera sällskapsrummen. En passage fanns i husets mitt och sen grupperades hallen, vardagsrummet, matsalen, salong och bibliotek och en så kallad vinterträdgård runt denna. Sovrum, ett dagligrum, ett gästrum och toalettrum fanns på tredje våningen. Dessutom tjänstebostäder, badrum och toaletter.

K-märkt Kungarum

Huset består idag av fyra våningar. En bottenvåning med först en liten entré och innanför denna en större vestibul och kapprum för över 200 personer och en stor stentrappa och hiss upp till festvåningen med sina tre rum: Stora Salen med plats för 200 personer, Lilla Salen för plats för 80 personer så det oförändrade K-märkta Kungarummet med plats för 24 personer.

Festvåningen har ett eget kök för snabbare och smidigare servering, med fyra tillhörande toaletter. De flesta av våra större festarrangemang sker här.  På nedre våningen bedriver vi även restaurangen KOKS i Göteborg.

Himlas hemligheter

Familjen Carlssons inredning var som ett rikt privathem, oerhört smakfullt i både färgsättning och textilier och med antika klenoder, konst, silver och kinaporslin med mera. De levde gott med många fina middagar och fester. Kungligheter och societet över hela Sverige besökte huset.

Hustrun Hilma Carlsson förde dagböcker om tiden i huset som förvarades i ett skrin som fick öppnas först 60 år efter hennes död 1934. Dessa dagböcker om husets hemligheter publiceras i nutid av barnbarnen under namnet ”Himlas hemligheter”.

Krögarfamiljen Lexö

Den kända krögarfamiljen Lexö startade KOKS GBG i detta hus den 12 november 2018. Dan Lexö debuterade tidigt, gick ut som kursetta på Ester Mosessons restaurangskola i Göteborg. Han studerade de stora mästarna. Förstod av Tore Wretman vikten av gedigen grundkunskap.

Dan Lexö har arrangerat event alltifrån Friidrotts VM -95 i Göteborg 400 000 portioner, Volvos 75 år, Bankett i Sydafrika med bl.a. Nelson Mandela, kungamiddagar, dopet av Ostindiefararen, event med toppen av näringslivet och mycket mer.

Dan har gjort flertalet kokböcker.

”Smaka mina läppar” en konst och kokbok tillsammans med konstnären Ragnhild Lundén premiären var på Svenska Ambassaden i Tokyo.

”Residensets Kokbok” Mat från väst till vardag och fest med Landshövdingen Göte Bernadsson.

”Mat under segel” En resa bland segel och grytor.

Tillsammans med sonen och arvtagaren Oscar Lexö driver familjen KOKS GBG och Lexö på Resö. Oscar Lexö är född kock. De första kläderna han fick som nyfödd var kockkläder med tillhörande kockmössa.

Här på restaurang KOKS i Göteborg lyfter vi fram nordiska råvaror och skandinaviska smaker på ett lekfullt sätt. Vi jobbar företrädesvis med lokala råvaror för att ha så lite klimatpåverkan som möjligt. Menyn följer årstiderna och byts ut flera gånger om året.

KOKS restaurang i Göteborg är känt för sin anrika, familjära känsla och utomordentliga service. Vi tror på att servera exceptionell mat och viner till ett bra pris. Krögaren Oscar Lexö älskar att jobba med grönsaker och då företrädelsevis kål i olika former och har därför mycket veganskt och vegetariskt i menyn. Så varmt välkomna till KOKS Lexö Kök och Bar, din restaurang i Göteborg.

Oscar Lexö

Oscar kombinerar kärleken till köket med resande och har lång internationell erfarenhet från många renommerade kök runtom i världen.

Dan Lexö

Med sin matlagningskonst talar Dan Lexö till alla våra fem sinnen. Den är vacker, den doftar underbart och smakar ljuvligt. Den känns i hela kroppen.